Pohled neziskovky: nastoupil k nám kolega z byznysu

Zuzana Dudáková z občanského sdružení Náruč v Řevnicích říká: „Všichni jsme terapeuti a odborníci z pomáhajících profesí. Věděli jsme, že provoz sociálního podniku sami nezvládneme.“ Náruč pomáhá lidem s mentálním postižením a s duševním onemocněním. Mimo jiné jim dává práci ve vlastním sociálním podniku – žehlírně, kavárně a brzy také ve výrobně těstovin. Od ledna s Náručí spolupracuje profesionální kuchařka Pavla Stine, kterou Náruč získala přes grantový program Rok jinak.

↑ Zuzana Dudáková, ředitelka občanského sdružení Náruč.

Jobs.cz: Od ledna u vás pracuje kuchařka Pavla Stine, kterou jste získali jako grantistku přes projekt Vodafone Rok jinak. Co vás přimělo se do tohoto projektu přihlásit a proč jste potřebovali zrovna kuchařku?

Začali jsme provozovat kavárnu a  chystáme výrobnu čerstvých domácích těstovin, ale bez jakýchkoliv zkušeností. Když jsme se rozhodli obojí rozšířit a plánovat rozsáhlou rekonstrukci kuchyně, řekli jsme si, že potřebujeme odborníka na gastroprovoz. Věděli jsme, že vlastními silami to nezvládneme, protože jsme všichni terapeuti nebo sociální pracovníci. Zároveň jsme ale neměli peníze na to, abychom zaplatili kuchaře na plný úvazek. Proto nás napadl Rok jinak.

Jobs.cz: Pavlu Stine jste našli přes agenturu. Čím vás přesvědčila právě ona?

Působila dlouho ve Spojených státech a byla zvyklá pracovat v kolektivu složeném z různých lidí, z cizinců a jiných etnik. Také se nám líbilo, že začínala od nuly a něco si sama vybudovala. Ctila také naši myšlenku dělat poctivou kuchařinu, nešidit jídlo a pracovat s kvalitními surovinami.

Jobs.cz: Co se jí v kavárně a výrobně těstovin z vašeho pohledu zatím povedlo nejvíc?

Vytvořila recepturu těstovin a různých omáček a pest. Náš sortiment teplé kuchyně také rozšířila o pár věcí, například o polévky a slaná těsta. U nás pracují nekvalifikovaní lidé s mentálním postižením a duševním onemocněním, a proto bylo potřeba postupy a recepty co nejvíce zjednodušit.

Jobs.cz: Jak dlouho vám jako neziskovce trvalo, než jste se s grantistkou sladily?

V prosinci 2012 jsme zahájili přestavbu kavárny. Pavla se už podílela na tom, jak kuchyň a kavárna budou vypadat, zasahovala do projektu, chystala vybavení. Od 1. ledna 2013 tedy nastoupila v podstatě na stavbu, ale už vybírala dodavatele, suroviny a podobně. Na začátku února se kuchyně otevřela a Pavla už v ní stála v zástěře a začala vařit. Poté se věnovala zaučování personálu. Musela hodně slevit ze svých nápadů, protože některé věci jsou s našimi zaměstnanci kvůli jejich znevýhodnění neproveditelné.

Jobs.cz: Co třeba?

Učila je například dělat rýžový pudink, což je úžasně dobrá záležitost. Jenže vyžaduje hlídání konzistence rýže, aby nebyla rozvařená nebo naopak moc tvrdá. Zjistili jsme, že to v našich podmínkách nelze zvládnout. V tom fofru a tlaku, který v kuchyni vzniká, naši zaměstnanci nejsou schopni se na tyto složité recepty soustředit. Takže jsme vymysleli jednodušší věci.

Jobs.cz: A jak na novou šéfku reagovali zaměstnanci?

Pavla je velmi náročná, takže pro některé to bylo ze začátku velmi těžké. Trvalo, než ji přijali a také Pavle trvalo, než pochopila, co přesně jejich handicap obnáší. Na to nemůže být nikdo dopředu připravený. Lidé s postižením jsou sice velmi motivovaní k práci, ale jsou bohužel  mnohem méně flexibilní než zdraví lidé. Každá novinka je pro ně velmi náročná a těžko si zvykají. Je důležité to respektovat. Pavla jim musela všechno vysvětlovat, učit je všechno od začátku. Tým si nakonec rozdělila na ty, kteří pracují se stroji a podílejí se na složitějších věcech a na ty, kteří spíše pomáhají, krájejí zeleninu, loupou brambory a podobně.

Jobs.cz: Pozorujete u zaměstnanců se zdravotním postižením nějaké zlepšení jejich stavu díky tomu, že mají stálou práci?

Z dlouhodobého hlediska určitě. Zejména u lidí s duševním onemocněním , což jsou například schizofrenici, sledujeme velké posuny. Jsou rádi, že získali stabilní práci za upravených podmínek. U lidí s mentálním postižením je to tak, že oni se poprvé v životě učí nějakou dovednost a poprvé v životě zažívají úspěch – udělají kafe, odnesou ho zákazníkovi a on jim poděkuje. Nebo v kuchyni připraví polévku. To je pro ně obrovská motivace.

Jobs.cz: Co byste doporučila neziskovkám, které si chtějí najít grantistu a do Roku jinak se přihlásit? Co jim pomůže uspět?

Myslím si, že větší šanci uspět má projekt, který tam takzvaně ještě nebyl. Všechny neziskovky, které dnes dělají granty a fundraising, jsou víceméně na stejné úrovni. Pokud chtějí vyniknout, musí vymyslet něco výjimečného. V Roku jinak se předtím objevovali spíš grafici nebo PR odborníci, my jsme chtěli kuchaře. Měli jsme také přesný plán co a jak chceme dělat – například, že meziročně navýšíme výrobu o 20 procent. Tím jsme asi zaujali, že jsme to měli hodně přesné.

 Chcete se stát grantistou Roku jinak 2014? Přihlášku pošlete do 20. září. Pokud se svým projektem uspějete, strávíte 12 měsíců v neziskovém sektoru a Nadace Vodafone vám bude proplácet původní mzdu.

Jana Machálková

Dvanáct let vařila v USA, teď vede kavárnu s postiženými

Práce  v neziskovkách – aktuální nabídka pozic

Další články k tématu

Neziskovky chtějí vaše znalosti, nejen práci s motykou

Některé firmy zamětnancům dovolují, aby část svého pracovního času věnovali neziskovkám. Pomoc pak nezřídka vypadá jako skupinový teambuilding, kdy parta zaměstnanců myje okna nebo natírá ploty. „Okopávat zahrádky je taky dobré, ale proč nepomoci svou dovedností?“ ptá se Adéla Jansová z portálu Um sem um tam, na kterém lidé najdou příležitosti věnovat se dobrovolnictví skrz to, co … číst více

Program Rok jinak: co vás čeká, když se přihlásíte

Za grantistkou či grantistou programu musí být vidět jasné výsledky, nejde jen o poradenství směrem k neziskovkám, říká HR manažerka společnosti Vodafone Daniela Hylmarová. V rozhovoru pro portál Jobs.cz popisuje, co Rok jinak zaměstnancům i zaměstnavatelům přináší. „Asi polovina grantistů se vrací zpět do byznysu. Druhá polovina mění směr kariéry – buď tím, že v nezisku zůstávají nebo … číst více

Dovolená, na které můžete být užiteční

Hodit batoh na záda a objevovat nové končiny. Nebo přijet s kufrem do hotelu a nechat se obskakovat. Obě cesty představují způsob, jak si užít léto. Některým lidem ale už nestačí jen válet se u moře či objevovat památky a přírodu. I na dovolené chtějí být užiteční, splynout s komunitou a podělit se o své … číst více

Naučte se: jak za minutu říct, kdo jste a co chcete

Představte si, že jste navštívili odbornou konferenci a během pauzy na kávu potřebujete rychle oslovit jednoho z řečníků. Prohodit pár zdvořilostních vět, předat mu vizitku a pozvat jej na akci, kterou vaše firma pořádá za měsíc. Výtahová řeč Nezdá se to, ale může jít o nesnadný úkol. Ve váš neprospěch hraje omezený čas, rušné prostředí a … číst více