„Rodiče malých dětí chtějí pracovat většinou dopoledne ve všední den, studenti si radši berou víkendové směny a ostatní vykrývají zbývající časy. V týmech máme i lidi se zdravotním omezením. Proto se u nás nesetkáte s předsudky nebo bariérami. Rozmanitost je podle nás výhodou,” říká Eva Šimáková z McDonald’s.
Směny tak, jak vám to vyhovuje
Zaměstnanci McDonald’s si mohou plánovat směny přímo v restauraci, kde pracují, nebo přes mobilní aplikaci. Univerzální pravidlo pro plánování směn neexistuje, vše záleží na domluvě. Což uvítají právě ti, kteří potřebují individuální časový rozvrh.
„Když můj syn chodil do školky, potřebovala jsem práci na zkrácený úvazek v dopoledních hodinách. McDonald’s mi umožnil plně se věnovat rodině, a přesto mít super práci, která mě baví a naplňuje,” potvrzuje baristka Iveta.
Brigádník Libor je s ní zajedno: „Studuju střední školu, dělám box, a když k tomu přičtu ještě svoje kamarády, času není moc. Proto jsem rád, že si mohu plánovat směny dopředu a vím, co mě kdy čeká. Je tu sranda, jsme super tým a já jsem rád, že mohu být jeho součástí.”
Rodiče malých dětí, seniory, lidi se zdravotním omezením, cizince, studenty nebo absolventy bez praxe – ty všechny můžete potkat za pultem v McDonald’s.
↑ Brigádnice Boženka: „Jsem už pár let v důchodu. I když mám ráda svůj klid, chtěla jsem volný čas aktivně využívat. Zpětně mohu říct, že začít pracovat v McDonald’s bylo jedno z mých nejlepších rozhodnutí.”
Společnost McDonald’s nabírá po celé ČR. » Podívejte se na pozice
Přijít můžete i bez životopisu
Ať už jste zákazníkem McDonald’s, nebo ne, určitě jste slyšeli o jejich unikátním tréninkovém systému, který systematicky podporuje růst a rozvoj zaměstnanců. Každý může začít třeba jako brigádník na prodejně a časem se vypracovat na vyšší pozice. Záleží na úsilí a schopnostech člověka.
„V McDonald’s jsem začal úplně bez praxe, ještě při škole. Dostal jsem příležitost na sobě makat a postupně jsem se vypracoval až na pozici Floor Managera,” potvrzuje Martin, který pro McDonald’s pracuje už 10 let.
I proto dává smysl, že McDonald’s je jedna z mála firem, která od zájemců o práci nevyžaduje životopis. „Pokud máte zájem pracovat, stačí, když nám vyplníte kontaktní formulář na kariérních stránkách McDonald’s Jobs a další postup domluvíme osobně,” vysvětluje HR Supervizor Eva Šimáková.
Nová pozice: Lídr péče o hosty
Zjednodušeně řečeno, v McDonald’s najdete s výjimkou managementu tyto typy pozic:
- Crew: Pozice, bez které se žádná restaurace neobejde. Člen crew (výslovnost “krů”) má na starosti přípravu burgerů, hranolek apod., obsluhuje zákazníky nebo se stará o čistotu restaurace.
- Barista: Ideální pro komunikativní a zručné milovníky kávy.
- Hosteska: Pozice pro přátelské a vnímavé lidi, kteří vytvářejí v restauraci příjemnou atmosféru. Pečují i o ty nejmenší hosty, organizují soutěže a připravují program dětských párty.
- Management: Ne vždy je to možné, ale často místa v managementu firmy obsazují lidé, kteří „vyrostli” z pozice v restauraci.
Novinkou je pozice Lídr péče o hosty. „V těchto dnech jsme zahájili externí nábor, ale samozřejmě je to také příležitost pro rozvoj stávajících kolegů. Práce to bude ideální pro člověka, který je empatický, umí porozumět potřebám lidí, kteří k nám chodí, a dokáže pro ně v restauraci vytvořit příjemnou atmosféru, za kterou se budou rádi vracet,” vysvětluje Eva Šimáková.
↑ Martin pracuje v McDonald’s už 10 let. Začínal jako student bez praxe a postupně se vypracoval až na pozici manažera.
Není to jen o burgerech
V McDonald’s je jediným měřítkem hodnocení zaměstnanců jejich pracovní nasazení, výsledky a úsilí na sobě pracovat. Všichni proto mají stejnou příležitost. Ti šikovní se mohou těšit na individuální platové bonusy za výkon.
V McDonald’s nejde jen o to, umět připravit burgery. Zaměstnanci se v restauracích naučí hned několik zásadních profesních i osobnostních dovedností. „Mezi ty nejdůležitější patří např. komunikace, kooperace, koordinace a zodpovědnost. S postupem v restaurační hierarchii přichází i zaměření na motivaci zaměstnanců, finanční plánování, zvládnutí logistiky a celkové vedení menšího podniku/restaurace,” vysvětluje Eva Šimáková, proč je McDonald’s často oblíbený jako startovní pozice v kariéře. „Je pak na vás, jestli budete pokračovat jinam, nebo se vypracujete postupně na další pozice u nás.”
Zaměstnanci navíc dostávají slevu na stravu v restauraci a zároveň i benefitní kartu, kterou mohou použít na vybrané položky v kterékoli další restauraci sítě McDonald’s v ČR. Zvyklostí jsou motivační setkání mimo restaurace. Řada zaměstnanců se byla podívat ve výrobních závodech dodavatelů McDonald´s. Veškeré aktuality se zveřejňují na firemním intranetu Ourlounge, do kterého dostane nový zaměstnanec přístup v prvních dnech po nástupu.
» Prohlédněte si aktuálně nabízené pozice v McDonald’s
(PR článek)