Podnikání mi dalo svobodu a vzalo klidné spaní

Zuzana Vičanová před časem ztratila práci. Když se oklepala, začala podnikat. Najala špičkové kuchaře a založila ve Zlíně Kulinářské centrum CHEF – školu vaření. Začátky rozhodně nebyly růžové. „Dost nás potrápil soud se zápisem do obchodního rejstříku a pak úřady, které na nás nemají škatulku,“ říká Zuzana Vičanová. Loni se svým nápadem uspěla v soutěži pro začínající podnikatele Rozjezdy roku.

DSC_1203

↑ Zuzana Vičanová, zakladatelka Kulinářského centra CHEF: „Že bych znovu chodila do práce na 8,5hodinovou směnu? To už si představit nedokážu.“

Jobs.cz: Zuzano, co vás přivedlo k podnikání?

Začátek nebyl zrovna optimistický – dostala jsem nečekaně výpověď z původní práce. Když jsem se vzpamatovala ze šoku, bylo potřeba vyřešit, co dál. Dostala jsem odstupné a měla dvě možnosti – začít hledat novou práci nebo si vytvořit vlastní svět.

Jobs.cz: Založila jste školu vaření ve Zlíně. Co bylo prvním impulsem k tomuto nápadu?

Miluji dobré jídlo i pití a tyto vášně se prolínají mým každodenním životem. Ráda objevuji nové chutě, cestuji, poznávám nové lidi. Dovolenou trávíme zpravidla v malých francouzských vesnicích. A právě tyto zážitky a zkušenosti mě přivedly na cestu gastronomickou.

Jobs.cz: Jak dlouho trvalo, než se vám začalo dařit?

To je poměrně těžká otázka. Prvotní zájem byl obrovský – byli jsme noví, dobře se o nás mluvilo, lidé od nás odcházeli nadšení. Pak přišel mírný pokles a teď se zase pomalu a po krůčkách dostáváme nahoru. První skepse přišla v létě – všichni chtěli být venku, na slunci, u vody a ne se škvařit u plotny. To jsem se opravdu budila s myšlenkami, na co jsem se to dala a z čeho zaplatím faktury. Překonala jsem to za podpory partnera a nových objednávek.

Jobs.cz: Musela jste v průběhu podnikání řešit nějaké nečekané problémy?

Na úplném začátku nás dost potrápil soud se zápisem do obchodního rejstříku a pak úřady, které na nás nemají škatulku. Úředníci nám například bezdůvodně „drželi“ poměrně velkou sumu na DPH, protože nás neuměli zaškatulkovat. Ale to už je za námi.

Jobs.cz: Pořádáte kurzy vaření sama nebo už máte i zaměstnance?

Kurzy vedou od začátku profesionální kuchaři. Já jsem milovník, nikoliv odborník. Vybírala jsem je podle zkušeností a praxe. Snažím se vybírat hlavně kuchaře, kteří cestují, učí se v zahraničí a podobně. Kuchař, který se vyučil a od té doby vaří kdekoli a cokoli, u nás místo nenajde. Naopak ti, co pobývali v zahraničí a kromě kuchyně dokázali nasát i atmosféru a cit pro tamní kulturu, jsou u nás vítáni.

Jobs.cz: Co plánujete do budoucna?

Plánů je spousta. Teď je nejdůležitější firmu stabilizovat, abychom si vytvořili nějakou rezervu. Pokud se nám to podaří, můžeme hovořit o expanzi, rozšíření nabídky služeb a podobně.

Jobs.cz: Dovedete si představit, že by se z vás ještě někdy stal zaměstnanec?

Upřímně? Návrat na 8,5hodinovou směnu a plnění často nesmyslných úkolů si už moc představit nedokážu. Ale nikdy neříkej nikdy, že. Podnikání mi dalo obrovskou svobodu, možnost si práci uzpůsobit vlastnímu rytmu, pracovat víc, když je to potřeba a nebo trochu míň, když to jde. Vzalo mi klidné spaní – především v těch „mrtvějších“ měsících, kdy si prostě nejste jisti, jak to všechno zvládnete.

Jana Kutarňová
jana.kutarnova@jobs.cz

Další články k tématu

Synovi nešla škola, matka založila doučovací firmu

Jaroslava Peroutková z Chotěboře po kariéře novinářky a třech vychovaných dětech zúročila své zkušenosti s nejmladším synem. Otevřela si doučovací studio pro děti s poruchami učení. „Zjistila jsem, že změnou přístupu a speciálním doučováním je možné školní prospěch hodně vylepšit a dítěti i zvednout sebevědomí,“ říká zakladatelka firmy Doučko se Slávkou. Se svým nápadem loni uspěla v regionálním kole Rozjezdů na … číst více

Bývalá vojačka jezdí s vlastní sanitkou

Romana Tvarůžková z Ostravy dříve jezdila se záchrankou a má za sebou i vojenskou službu. Ve 22 letech se rozhodla, že bude rozvážet k lékařům a na vyšetření nemocné, kteří by jinak neměli na sanitku nárok. Se svým nápadem vyhrála loňský ročník soutěže Rozjezdy 2012 pro začínající podnikatele. Její firma se jmenuje Novodobá sanitka. ↑ Romana Tvarůžková, … číst více

Firmu rozjela se třemi dětmi za zády

Když kamarádka z Ameriky vytáhla svačinu z barevné látkové kapsy místo igelitového pytlíku, Magdalénu Hájkovou to okamžitě zaujalo. „Udělala jsem si průzkum trhu a zjistila, že u nás nic podobného není. Navrhla jsem to kamarádce, která tehdy sháněla práci. Nakonec jsem se do projektu ekologických svačinových kapes pustila sama,“ říká Magdaléna Hájková. ↑ Magdalena Hájková, zakladatelka firmy … číst více

Učila, teď podniká. Šije hračky, které vypadají jako guláš nebo řízek

Z bývalé učitelky je podnikatelka. Jolana Kandji začala navrhovat, vyrábět a prodávat originální hračky pro děti, které vypadají jako talíře s jídlem. Kromě rodičů a škol její hračky kupují třeba i terapeuti řešící poruchy příjmu potravy. „K šití dobrot jsem se dostala pozvolna. Jednou o Vánocích mě napadlo ušít si netradiční dekoraci,“ říká Jolana Kandji. Loni se … číst více